Bölüm Hakkında
Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 2008 yılında kurulmuştur. Bölümde, Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Donanımı Anabilim Dalları bulunmaktadır. 2 Doçent, 7 Doktor Öğretim Üyesi ve 7 Araştırma Görevlisinden oluşan bölüm, 2018-2019 akademik yılında Eğitim - Öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Programın eğitim/öğretim dili, Türkçe’dir. Bilgisayarla görme, yazılım mühendisliği, büyük veri, bilgisayar ağları, güvenlik, yapay zekâ gibi alanlarda öğrencilerin uzmanlaşmasına imkân sağlayan ders seçme sistemini uygulamaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yürütülen lisans eğitimi 4 yıldır. Öğrenciler istedikleri takdirde 1 sene yabancı dil eğitimi alabilmektedirler. İlk iki yılda, ağırlıklı olarak, temel mühendislik ve temel bilgisayar mühendisliği dersleri yer almaktadır. Sonraki iki yılda ise, zorunlu olarak bilgisayar mühendisliği ile ilgili alınması gereken dersler dışında, öğrencilerin yazılım veya donanım konularına veya bilgisayar mühendisliğinin değişik alanlarına yönelebilmelerini sağlamak amacı ile seçmeli dersler konulmuştur. Öğrenciler son sınıfa geçtiklerinde bir dönemlik iş yeri eğitimine tabi tutulacaklar ve bu eğitimden başarı sağlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanacaklardır.
Program Eğitim Amaçları
PEA-1) Kamu veya özel sektörde bilgisayar/yazılım mühendisi olarak çalışır,
PEA-2) Ulusal veya uluslararası bilişim kuruluşlarında bir kariyere sahip olur, proje/ekip lideri gibi pozisyonlara ulaşır,
PEA-3) Kendi meslekleri ile ilgili girişimcilik faaliyetlerinde bulunur.
PROGRAM ÇIKTILARI
1 Matematik, fen bilimleri ve bilgisayar mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya bilgisayar mühendisliğine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.